Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak na zagrebački Prekršajni sud zbog objave na društvenim mrežama u kolovozu u kojoj je na uvredljiv način preradio riječi pjesme ''Vila Velebita'', doznaje se u policiji.

Duhaček je pušten, a ispred suda se obratio medijima. Kazao je kako su ga jutros zatvorili u ćeliju te da nije istina da se nije odazvao na poziv policije. 

Neslužbeno se doznaje da je Duhaček uhićen u 11,30 sati u zagrebačkoj zračnoj luci te je oko 15 sati priveden prekršajnom sucu zbog remećenja javnog reda i mira objavom uvredljivog sadržaja na svojem Twitter profilu.

Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitom priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ''Vila Velebita''. Pritom je u prerađenom tekstu pjesme, između ostalog, zamijenio riječ ''vila'' s riječju ''govno''.

Portal Index navodi da je sporna i Duhačekova ranije objava u kojoj je komentirao policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, popraćenom uvredljivim komentarom na račun policije. 

Zagrebačka policija se još uvijek nije službeno oglasila o događaju, a nije poznato je li policija postupala po službenoj dužnosti ili je Duhaček priveden na temelju prijave građana.

Novinar Duhaček priveden zbog neodazivanja na poziv policije

Indexov novinar Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv policije koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog navodnih prekršaja protiv javnog reda i mira, priopćila je zagrebačka policija ne navodeći pritom novinarov identitet.

Policija je izvijestila kako je prilikom subotnjeg ulaska 39-godišnjeg novinara u Hrvatsku na graničnom prijelazu Županja utvrđeno da se on potražuje zbog sumnje da je prekršio javni red i mir vrijeđajući i omalovažavajući moralne osjećaje građana te službenih osoba.

Stoga mu je "tom prilikom uručen poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u prostorije Policijske uprave zagrebačke, što on nije učinio", stoji u policijskom priopćenju. Dodaju i da je tijekom izvida u sklopu kriminalističkog istraživanja koje je započelo u kolovozu, policija utvrdila da ne živi na prijavljenoj zagrebačkoj adresi.

Policija navodi da je 39-godišnjak u ponedjeljak doveden u službene policijske prostorije nakon što je zatečen "graničnom prijelazu u Zračnoj luci Franjo Tuđman u namjeri da otputuje zrakoplovom" iz Hrvatske.

"Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je potvrđeno da imenovani na području Republike Hrvatske na adresi prijavljenog prebivališta stvarno ne živi već dulje vrijeme, radi čega je, uz optužne prijedloge zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu", priopćila je policija.

Portal Index izvijestio je da je Duhaček na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu proglašen krivim zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, a izrečena mu je novčana kazna od 754 kune. Za obradu pjesme "Vila Velebita" koju je objavio pod naslovom "Govna Velebita" presuda će mu biti izrečena za tri dana.

U izjavi medijima Duhaček je kazao da je iz obiteljskih razloga bio u BiH. "U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajca u Heinzlovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim", rekao je Duhaček, prenosi Index.

(Hina)