U pulskom Metisu, koji se bavi prikupljanjem i otkupom otpada u noći sa subote na nedjelju planulo je nagomilano smeće. Vatra i dim bili su vidljivi iz većeg dijela Pule a na terenu su pripadnici JVP Pula s 10 vozila. Oko 2 sata čula se i manja detonacija. 

Kako je izbio požar za sada nema informacija iako su posljednjih tjedana bile vidljive velike količine otpada. Metis Puljanima služi i kao reciklažno dvorište. 

Pula i okolica u dimu i smradu, što udišemo jutros?

U nedjelju ujutro požar još nije bio ugašen. Snažan smrad paljevine osjeća se u cijeloj Puli ali i u okolici, čak i u Premanturi. Pulski Zavod za javno zdravstvo se još uvijek nije oglasio i upozorio građane na eventualnu opasnost zbog zagađenja zraka.

Požar je tijekom jutra lokaliziran i stavljen pod nadzor a u gašenju je sudjelovalo četrnaest vatrogasaca s devet vozila kojima se tijekom gašenja priključila i cisterna te pripadnici DVD-a Pula, rekao je zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Klaudio Karlović.

- Požar nije imao mogućnost širenja ali se dim jako širio cijelim gradom jer nije bilo vjetra. Gorjele su gume, razno smeće i velike naslage otpada a požar je u fazi dogašivanja jer su te naslage smeća velike, pa vatra još tinja, kazao je Karlović dodavši kako dim se polako okrenuo od Pule zbog vjetra.

Uzrok požar nije poznat i tek se treba utvrditi.

U međuvremenu priopćenjem za javnost oglasio se Stožer civilne zaštite Grada Pule te izdao upozorenje u kojem mole građane, posebno asmatičare i kronične bolesnike da ne izlaze iz svojih kuća ukoliko to nije prijeko potrebno sve dok se požar u potpunosti ne ugasi. Posebice se to odnosi na građane koje žive u Šijani, a koju je već tijekom noći prekrio gusti dim. Smrad od dima osjeti se i u drugim dijelovima grada.

Josip Butorac, voditelj pulske podružnice Metisa, rekao je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da se policijski očevid očekuje sutra te da pretpostavlja da je do zapaljenja materijala došlo uslijed visokih temperatura. Kaže da se takvi požari događaju vrlo rijetko, gotovo nikada. Ističe da tvrtka poštuje sve zakonske propise, a da se na snimkama s videonadzora ništa značajno ne vidi.

Gorjelo i u noći na ponedjeljak, smrad se i dalje širi po cijeloj Puli

Čitatelji javljaju da se sinoć i tijekom noći ponovo osjećao jači smrad u gotovo cijelom gradu, vidio dim ali na trenutke i jači plamen.

(iPress/foto V. Zanco, S. Smoljo)