Tijekom jučerašnjeg dana su se na području Istre dogodile tri prometne nesreće u kojima su teško ozlijeđena tri vozača mopeda i motocikla

Prva nesreća se dogodila jučer oko 4,30 sati u Umagu kada je 34-godišnjak bez korištenja zaštitne kacige, upravljao mopedom Peugeot, pulske registarske oznake, kolnikom Jadranske ulice u smjeru odvojka za Ulicu Ernesta Miloša. Vozač je zbog neprilagođene brzine kretanja, prednjim dijelom udario u središnji otok raskrižja pri čemu je zajedno s mopedom pao na kolnik. Ozlijeđeni muškarac je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju u pulskoj bolnici.

Potom se oko 12,50 sati na državnoj cesti Ponte Porton –Buzet dogodila prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen vozač motocikla. Nesreća se dogodila kada je 54-godišnjak upravljao automobilom Citroen, pulske registarske oznake, iz smjera Ponte-Portona u smjeru Buzeta. Kod odvojka za Mali Mlun, vozač je započeo skretati u lijevo, a da pritom nije propustio motocikl Suzuki, pulske registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 61-godišnjak. Od siline udarca 61-godišnjak je zajedno s motociklom pao na kolnik te je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju u riječkoj bolnici. Zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv vozača Citroena podnosi se kaznena prijava u redovnom postupku.

Oko 14,45 sati se na području Vrsara dogodila prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 62-godišnjak.
Nesreća se dogodila kada je 62-godišnjak upravljao mopedom Vespa, pulske registarske oznake, kolnikom državne ceste D75, iz smjera Vrsara prema Flengima. Zbog neprilagođene brzine kretanja, vozač je izgubio nadzor nad mopedom te sletio s kolnika. Pružena mu je pomoć u pulskoj bolnici gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.

Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su: nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su: nekorištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, ne postavljanje registracijske pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i drugi prekršaji.

Sukladno navedenom, upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi, dok ostali sudionici u prometu da obrate pozornost na prisutne vozače mopeda i motocikala u prometu na cestama, koji su manje uočljivi za vrijeme pretjecanja ili u raskrižju, upozorava policija. (iPress)