Trojici mladića, među kojima je jedan pripadnik Hrvatske vojske, koji su u nedjelju pretukli 69-godišnjeg Puljanina Evelina Valea sudac istrage Županijskog suda u Puli odredio je jednomjesečni istražni zatvor.

Pulsko općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je da je nakon ispitivanja dvojice 24-godišnjaka iz Petrinje i Zagreba te maloljetnog 17-godišnjaka za sve zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti nedjelo i utjecati na svjedoke.

Ispitivanje osumnjičenih uslijedilo je nakon što je Policijska uprava istarska podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su sva trojica počinili kazneno djelo protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom.

Kako se navodi u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva, postoji osnovana sumnja da su u nedjelju ujutro oko 7 sati na terasi caffe bara na Danteovom trgu u Puli, napali 69-godišnjaka nakon što ih je sat vremena ranije upozorio da ne tresu štap sa zastavama i da poštuju zastavu Napali su ga "u cilju da ga teško tjelesno ozljede, znajući da se radi o osobi koja je starije životne dobi", tvrdi tužiteljstvo.

Dok je čuvar terase sjedio na stolici, prišli su mu maskirani kapuljačama i tamnim kapama sa prorezima za oči (tzv. fantomkama) te mu je prvoosumnjičenik zatvorenom šakom zadao više udaraca u desnu sljepoočnicu. Kada je ustao kako bi pobjegao drugoosumnjičenik je na njega bacio stolicu koja ga je udarila u desnu ruku. Potom ga je sustigao i gurnuo na uzemljeni kontejner zbog čega je 69-godišnjak pao na pod.

Tužiteljstvo sumnja da su mu sva trojica zadali više udaraca nogama po tijelu uslijed čega je teško ozlijeđen.

Ministar obrane Damir Krstičević i zapovjednik bojne Tigrovi bojnik Krešimir Kršinić, koji je ozlijeđenoga i posjetio u pulskoj bolnici, u ponedjeljak su se ispričali napadnutom Puljaninu i najavili da će protiv osumnjičenog pripadnika HV-a biti pokrenut i stegovni postupak "koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe".

Privedena trojica mladića zbog teškog ozljeđivanja 69-godišnjaka u Puli

Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su dvojica 24-godišnjih hrvatskih državljana i maloljetni hrvatski državljanin počinili kazneno djelo teška tjelesna ozljeda.

U nedjelju, 21. srpnja oko 6.15 sati, trojica mladića došla su do terase ugostiteljskog objekta na Danteovom trgu u Puli. Kada ih je 69-godišnji muškarac koji je čuvao terasu upozorio na ponašanje, došlo je do kraće prepirke, nakon čega su mladići napustili mjesto događaja i uputili se u obližnji stan, gdje su se presvukli i maskirali te su se ponovno vratili na Danteov trg oko 7 sati. Mladići su tada fizički napali 69-godišnjaka rukama i nogama, pri čemu su ga teže ozlijedili. Ozlijeđenom muškarcu pružena je liječnička pomoć u pulskoj bolnici, gdje je zadržan na liječenju.

Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 22. srpnja u večernjim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Pulskim napadačima prijeti i do osam godina zatvora

Trojicu napadača, među kojima je i jedan pripadnik Hrvatske vojske koji su u nedjelju pretukli 69-godišnjeg Puljanina Evelina Valea, policija sumnjiči za nanošenje teških tjelesnih ozljeda za što zakon predviđa maksimalnu kaznu od čak osam godina zatvora.

Trojica mladića, među kojima je jedan maloljetnik, u utorak su iz policijskog pritvora dovedeni na ispitivanje u pulsko Općinsko državno odvjetništvo koje će odlučiti hoće li za osumnjičene tražiti određivanje istražnog zatvora ili će se braniti sa slobode.

Policija je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja izvijestila da su u nedjelju ujutro, oko 6,15 sati, trojica mladića došla do terase ugostiteljskog objekta na Danteovom trgu u Puli. Kada ih je 69-godišnji muškarac koji je čuvao terasu upozorio na ponašanje, došlo je do kraće prepirke, nakon čega su mladići napustili mjesto događaja i uputili se u obližnji stan, gdje su se presvukli i maskirali te su se ponovno vratili na Danteov trg oko sedam sati.

Mladići su tada fizički napali 69-godišnjaka rukama i nogama, pri čemu su ga teže ozlijedili, a ozlijeđenom muškarcu pružena je liječnička pomoć u pulskoj bolnici, gdje je zadržan na liječenju.

Ministar obrane Damir Krstičević i zapovjednik bojne Tigrovi bojnik Krešimir Kršinić, koji je ozlijeđenoga i posjetio u pulskoj bolnici, u ponedjeljak su se ispričali napadnutom Puljaninu i najavili da će protiv osumnjičenog pripadnika HV-a biti pokrenut i stegovni postupak "koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe".

(iPress/foto 24sata)