Pulska je policija zaprimila prijavu 89-godišnjakinje da je 18. lipnja oko 11 sati, u svoj dom u Tentorovoj ulici, pustila dvije žene srednje dobi. Žene su joj ponudile masažu, a nakon što su otišle, starica je primijetila da joj iz novčanika nedostaje više stotina kuna.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za ženama koje su otuđile novac.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:
kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca,
ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
budite sumnjičavi,
ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.