Na Županijskom sudu u Rijeci ukinuto je rješenje o pritvoru za šestoricu uhićenih u aferi Uljanik, kojima je potkraj ožujka bio određen 30-dnevni pritvor zbog sprečavanja utjecaja na svjedoke, a sva šestorica će ostati u istražnom zatvoru do ponovnog odlučivanja suca istrage.

Kako se doznaje sa suda, rješenje o pritvoru vraćeno je na ponovno odlučivanje nakon žalbe odvjetnika okrivljenika, a sva šestorica ostaju u istražnom zatvoru do ponovne odluke suca istrage.

Na sudu pojašnjavaju da je rješenje vraćeno na ponovno odlučivanje kako bi se ponovno razmotrile odlučne činjenice – osnovana sumnja na počinjenje i razlozi za određivanje pritvora zbog utjecaja na svjedoke. Odluka suca istrage očekuje se u srijedu.

U akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednici Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Zadržavanje u istražnom zatvoru na 30 dana je 28. ožujka određeno za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su Brajković, Klarić i Pliško pušteni da se brane sa slobode.

Svi oni, uz Darka Šorca, Elvisa Pahljinu i Eduarda Milovana, koji su također uhićeni u aferi Uljanik, ali za koje Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Rijeci nije zatražio zadržavanje u istražnom zatvoru, terete se za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj od 1,2 milijarde kuna.

Uz njih su osumnjičene još dvije osobe, koje nisu uhićene, i tvrtka Uljanik plovidba. Naime, riječki ŽDO je 29. ožujka donio rješenje o provođenju istrage protiv ukupno četrnaestorice okrivljenika i jedne tvrtke za koje se sumnja da su u aferi Uljanik počinili kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jedan od okrivljenika i kazneno djelo subvencijske prijevare.

Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna.

(Hina)