Vozač, 64-godišnji Talijan je uhićen i danas je na Prekršajnom sudu.

Policija je u nedjelju, 25. studenoga oko 11.15 sati, zaprimila dojavu da se na Istarskom ispilonu vozilo kreće u suprotnom smjeru.

Odmah nakon zaprimanje dojave, na teren su upućeni policijski službenici, a dionica autoceste od Kanfanara do Pazina bila je zatvorena za sav promet do 11.35 sati, kada su policijski službenici kod Vodnjana zaustavili automobil BMW, talijanske registarske oznake, kojim je upravljao 64-godišnjak. Utvrđeno je kako je muškarac od Žminja do petlje Kanfanar vozio u suprotnom, odnosno zabranjenom smjeru te da je na petlji Kanfanar ušao u ispravnu traku i nastavio vožnju prema Vodnjanu.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 64-godišnjak je priveden na prekršajni sud te mu je određena mjera privremenog oduzimanje vozačke dozvole, no već istog dana oko 15.40 sati, policijski službenici zatekli su ga kako upravlja istim automobilom na državnoj cesti 75 iz smjera Vodnjana prema Puli. Muškarac je uhićen i zadržan u policijskoj postaji, a danas će se privesti na prekršajni sud.

Kako postupiti ako vam se dogodi da ste ušli na autocestu u pogrešan smjer?

NE vozite u desnu stranu! NE okrećite se na autocesti! Ne vozite unatrag!
Onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla vozila iz suprotnog smjera ODMAH skrećite u lijevu stranu na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera)!

Ako uz traku za zaustavljanje postoji travnata bankina pomaknite vozite što više NA TRAVU! Uključite lijeve pokazivače smjera! Stanite! Isključite motor! Tamo ste najsigurniji – ako se uopće može govoriti o sigurnosti u takvoj situaciji. Uključite kratka - dnevna svjetla (ako ne vozite s uključenim svjetlima). Uključite sve pokazivače smjera! Što prije van iz automobila i obucite žuti reflektirajući prsluk! Udaljit se od automobila!

Nazovite 112 ili 192 i recite što se dogodilo. Ne ustručavajte se zvati policiju. Manja je šteta platiti kaznu za pogrešku koju ste učinili nego izgubiti život ili nekoga doživotno unesrećiti.

Dok čekate policiju da vas na siguran način izvede s autoceste možete davati znakove upozorenja vozilima koja dolaze ususret. Ali pazite to može biti jako opasno!! Činite to oprezno, s ruba ceste – sa zelenog pojasa!
Ukoliko dobijete informaciju (radio) o kretanju vozila u suprotnom smjeru, na dijelu autoceste na kojoj se vi nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h, te s povećanim oprezom nastavite vožnju po desnoj prometnoj traci bez pretjecanja uz uključena sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz autocestu i pričekajte informaciju o prestanku opasnosti, upozorava policija. (iPress)