Prometna je policija prijavila 51-godišnjeg muškarca koji je pod utjecajem alkohola vozio u suprotnom smjeru na Istarskom ipsilonu.

Naime, 18. studenoga oko 3.15 sati, djelatnici Postaje prometne policije Pula su zaustavili 51-godišnjaka koji je upravljao teretnim vozilom Fiat Ducato, pulske registarske oznake, iz smjera Baderne prema Kanfanaru, i to kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u zabranjenom smjeru i pod utjecajem alkohola od 1.94 promila.

Budući da su okolnosti ukazivale da će muškarac nastaviti s činjenjem prekršaja, uhićen je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i priveden na prekršajni sud, koji mu je odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od 15 dana.

Policijska uprava istarska upozorava vozače da se pridržavaju prometnih propisa i da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol. Također donosimo nekoliko savjeta kako postupiti u slučaju kada vozač uđe na autocestu u suprotnom smjeru.

Kako postupiti ako vam se dogodi da ste ušli na autocestu u pogrešan smjer?

NE vozite u desnu stranu! NE okrećite se na autocesti! Ne vozite unatrag!

Onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla vozila iz suprotnog smjera ODMAH skrećite u lijevu stranu na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera)!

Ako uz traku za zaustavljanje postoji travnata bankina pomaknite vozite što više NA TRAVU! Uključite lijeve pokazivače smjera! Stanite! Isključite motor! Tamo ste najsigurniji – ako se uopće može govoriti o sigurnosti u takvoj situaciji.

Uključite kratka - dnevna svjetla (ako ne vozite s uključenim svjetlima). Uključite sve pokazivače smjera! Što prije van iz automobila i obucite žuti reflektirajući prsluk! Udaljit se od automobila!

Nazovite 112 ili 192 i recite što se dogodilo. Ne ustručavajte se zvati policiju. Manja je šteta platiti kaznu za pogrešku koju ste učinili nego izgubiti život ili nekoga doživotno unesrećiti.

Dok čekate policiju da vas na siguran način izvede s autoceste možete davati znakove upozorenja vozilima koja dolaze ususret. Ali pazite to može biti jako opasno!! Činite to oprezno, s ruba ceste – sa zelenog pojasa!

Ukoliko dobijete informaciju (radio) o kretanju vozila u suprotnom smjeru, na dijelu autoceste na kojoj se vi nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h, te s povećanim oprezom nastavite vožnju po desnoj prometnoj traci bez pretjecanja uz uključena sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz autocestu i pričekajte informaciju o prestanku opasnosti, upozorava policija. (iPress)