Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 60-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela prijevara u gospodarskom poslovanju, nesavjesno gospodarsko poslovanje te utaja poreza ili carine.

Riječ je o Mladenu Ivančiću (60) iz Pomera, bivšem direktoru Tržnice Pula. Njega se sumnjiči da je prouzročio štetu od oko 14.8 milijuna kuna. Ivančić je s mjesta direktora pulskih Tržnica smijenjen 2002. godine, i to zbog sumnji u financijske malverzacije s novcem javnog gradskog poduzeća.

Kazneno je tada prijavljen zbog zloporabe položaja i ovlasti, a u prijavi se navodilo da je Tržnice oštetio za oko 146.000 kuna. Nakon smjene osnovao je više tvrtki, među ostalima i Valdebek d.o.o., koja je registrirana za niz djelatnosti, a vlasnik je i osnivač tvrtke Vidikovac projekt čiji je temeljni kapital čak 17,810.000,00 kuna. Tvrtka Vidikovac d.o.o. je sada u stečaju.

PU istarska navodi da se muškarca sumnjiči da je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz okolice Pule, u studenom 2009. godine, u nakani da za to trgovačko društvo pribavi znatnu nepripadnu imovinsku dobit, sklopio ugovor s 61-godišnjakom, koji je pristao unijeti u temeljni kapital trgovačkog društva svoje nekretnine.

Time je 61-godišnjak postao suosnivač društva, s temeljnim ulogom od 30 posto, a 60-godišnjak mu je neistinito predočio kako će na navedenim nekretninama do kraja 2014. godine izgraditi stambeno poslovni kompleks te da će 61-godišnjaku po osnovi ulaganja, nakon realizacije poslovnog poduhvata, u slučaju istupa iz društva pripasti određeni novčani iznos i nekoliko jedinica u izgrađenom kompleksu.

Nakon što je banka izvršila uplatu sredstava po odobrenom kreditu, 60-godišnjak uplaćena sredstva nije koristio u svrhu realizacije izgradnje poslovno-stambenog kompleksa, nego je od siječnja 2010. godine do prosinca 2013. godine, u nakani da neplaćanjem poreza pribavi nepripadnu imovinsku korist za trgovačko društvo, sebi i drugim osobama isplaćivao novčane iznose kako bi prikrio da se radi o oporezivim isplatama, odnosno isplaćivao novac koji je prikazivao kao pozajmice, kupovinu poslovnog udjela, materijalne troškove i drugo.

Na taj je način neplaćanjem poreza, prijevarom 61-godišnjaka i nesavjesnim poslovanjem nastala materijalna šteta od oko 14.8 milijuna kuna te je protiv osumnjičenog 60-godišnjaka podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, navodi PU istarska.

Podsjetimo, Ivančić je 2012. imao tešku prometnu nesreću na autocesti Rijeka - Zagreb u kojoj je poginula jedna žena. On sam je bio teško ozlijeđen kao i njegova tada 12-godišnja kći.

(iPress/foto arhiva)