Umaška će policija, zbog više počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prijaviti 35-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Naime, 10. listopada oko 21.20 sati, muškarac je upravljao automobilom Peugeot, pulske registarske oznake, kolnikom državne ceste D-75 u naselju Zidine te je zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio nadzor nad vozilom, sletio van kolnika i udario u ogradu kuće.

Nakon nesreće, ostavio je vozilo u blizini i napustio mjesto događaja te se vratio nakon što su policijski službenici obavili očevid i otišli.

Muškarac je nastavio vožnju, na automobil se ubrzo zaustavio i 35-godišnjak ga više nije mogao pokrenuti te su ga tako pronašli policijski službenici. Obavljenim radnjama, utvrđeno je kako je muškarac upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2.28 promila, za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilom te da nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Protiv njega se, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Budući da već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite,
koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza,
zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas,
ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro), upozorava policija. (iPress)