U prostorijama Policijske uprave istarske danas je održana konferencija za medije na kojoj su voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Valter Gržeta i načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić prezentirali aktivnosti policije po problematici suzbijanja zlouporabe droga na festivalima elektronske glazbe.

iPress donosi ekskluzivne snimke noćnog pretresa i uhićenja u središtu Štinjana. 

policija je u svom obraćanju iznijela su kako su u periodu od 29. kolovoza do 10. rujna u pulskoj Areni te na području Štinjana i tvrđave Punta Christo, održana su dva festivala elektronske glazbe. Obzirom da se prema iskustvima iz prijašnjih godina očekivao veliki broj posjetitelja, pulska je policija poduzela sve kako bi javna okupljanja protekla na najvišem stupnju sigurnosti. Osiguran je dovoljan broj policijskih službenika koji su vodili računa o svim segmentima sigurnosti, kako na održavanju javnog reda i mira tako i suzbijanju zlouporabe droga.

Tijekom održavanja festivala zabilježeno je pet narušavanja javnog reda i mira što je s obzirom na broj posjetitelja, kojih je na oba festivala tijekom deset dana održavanja bilo više od 25 tisuća, neznatna brojka što pokazuje da je osiguranje festivala bilo na visokoj razini. Osim toga, zabilježeno je jedno kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, dvije krađe, jedna teška krađa, te jedno kazneno djelo bludne radnje. Također, oduzeta je jedna bespilotna letjelica tzv. dron kojim je državljanin Velike Britanije bez dozvole Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo snimao otvaranje festivala u pulskoj areni.

Policijski službenici PP Pula i Službe organiziranog kriminaliteta PUI, posebnu su pažnju usmjerili suzbijanju zlouporabe droga tako je za vrijeme festivala utvrđeno 205 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, za što su počiniteljima izdani prekršajni nalozi te su na mjestu događaja naplaćene 103 novčane kazne u pojedinačnom iznosu od 3.333,33 kune, što ukupno iznosi više od 343 tisuće kuna.

Među sankcioniranima najviše je bilo državljana Velike Britanije i to njih 104, slijede 24 hrvatska državljana dok su državljani drugih stranih zemalja zastupljeni u manjem broju.

Od droge koja je zaplijenjena za osobnu uporabu prednjači marihuana 131,1 gram, potom 96,4 grama kokaina, 160 komada ecstasya, 48 grama MDMA i 47,9 grama ketamina.

Također, zabilježeno je sedam događaja ilegalne preprodaje balona punjenih plinom „dušičnim oksidom“, koji posjetitelji festivala udisanjem koriste za izazivanje osjećaja euforije i halucijancije, a kojom prilikom je oduzeto ukupno 51 uređaj za bušenje ampula, 3478 ampula s plinom i 4097 balona za punjenje plinom, za što su daljnje postupanje preuzeli djelatnici Carine.

Za vrijeme održavanja festivala evidentirano je osam kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a u kriminalističkim istraživanjima obuhvaćeno je 16 osoba od čega devet hrvatskih državljana, četiri državljana Velike Britanije, dva irska državljana i jedan nizozemski državljanin.

Naime, 28. kolovoza su u autokampu na području Pule uhićena dva irska državljana u dobi od 20 godina kod kojih je pronađeno 24 grama marihuane, 44 listića LSD-a, 9,7 grama MDMA, 20,3 grama kokaina te jedna digitalna vaga.

Potom, 2. rujna je na području tvrđave Punta Christo zatečen u preprodaji droge 31-godišnji hrvatski državljanin koji je kod sebe posjedovao više od 10 grama amfetamina i 0,3 grama marihuane.

Iste večeri zatečenasu četiri državljana Velike Britanije u dobi od 28, 23 i dvojica 27-godišnjaka kod kojih je pronađeno više paketića s 47,5 grama kokaina, 30 grama marihuane 26,9 grama droge MDMA i 30 tableta ecstasya, te novčani iznos od više od 18 tisuća kuna u raznim valutama.

Potom je kod 35-godišnjeg hrvatskog državljanina pronađeno više paketića s 19,8 grama droge MDMA, 76 tableta Ecstasya i 16 grama sasušenih gljiva Psyliocibe.

Na prostoru festivala je 3. rujna zatečena 26-godišnja nizozemska državljanka u preprodaji droge Ecstasy, od koje je oduzeto 47 tableta ecstasya i 3,9 grama droge MDMA.

U okolici festivala kod Hidrobaze, policijski službenici su 6.rujna zatekli 21-godišnjeg hrvatskog državljanina od kojeg je pronađeno i oduzeto 28 tableta Ecstasya, 1,3 grama marihuane i 1.500 kuna.

Na parkiralištu turističkog naselja na Verudeli, policijski službenici su 7. rujna u pokušaju preprodaje droge zatekli i uhitili 30-godišnjeg hrvatskog državljanina. Kod njega je pronađeno i oduzeto više vrećica s ukupno 46,3 grama marihuane, 29 grama ketamina, 9 8,9 grama kokaina, 8 grama MDMA, 32 tablete ecstasya te 6,6 grama amfetamina.

Temeljem naloga nadležnog suda obavljena je pretraga automobila i stanova u kojem osumnjičeni boravi te je pronađeno 280 tisuća kuna u raznim valutama, novac za koji se sumnja da potječe od izvršenja kaznenog djela. U navedenom slučaju, kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Također, 7. rujna na prostoru festivala zatečeno je dvoje hrvatskih državljana u dobi od 48 i 25 godina kod kojih je pronađeno i oduzeto više vrećica s 7,6 grama marihuane i 6,4 grama ketamina dok je u pretrazi automobila pronađeno više vrećica s 67,1 grama ketamina i 18,9 grama marihuane, izvijestila je policija.