Zbog pokušaja iznude, poticanja na razbojništvo i pomaganja, proteklog tjedna u autokampu u Valbandonu, Općinsko je državno odvjetništvo u Puli jučer donijelo rješenje o provođenju istrage nad četvoricom hrvatskih državljana u dobi od 47, 34 i 20 godina.

Kako se navodi u priopćenju, nakon što je Policijska postaja Pula podnijela kaznenu prijavu, Općinsko državno odvjetništvo u Puli je 6. rujna provelo dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika te je 7. rujna donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 47-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude u pokušaju i poticanja na razbojništvo, protiv 34-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomaganjem u iznudi u pokušaju i razbojništva te protiv 34-godišnjaka i 20-godišnjaka zbog razbojništva.

Postoji osnovana sumnja da je 4. rujna 2018. unutar autokampa u Valbandonu; 47-godišnjak s ciljem da si pribavi protupravnu imovinsku korist, a 34-godišnjak kako bi mu u tome pomogao; 47-godišnjak tražio od svog djelatnika da mu vrati novčani iznos od 1.600,00 kuna, tvrdeći da ga je ovaj uzeo iz kasice u kojoj su bile napojnice svih djelatnika.
Nakon što je oštećenik negirao da je uzeo navedeni iznos, 47-godišnjak ga je, osnovano se sumnja, u nekoliko navrata šakama udario po licu i tijelu te čekićem u predio lijevih rebara vičući da mu mora vratiti novac i priznati da je učinio opisano. Osnovano se sumnja da je potom zatražio od 34-godišnjaka da mu donese pendrek što je ovaj i učinio pa je 47-godišnjak u više navrata udario pendrekom oštećenika po tijelu i nogama, a zatim zatražio od oštećenika da mu istog dana donese traženi novac uz prijetnju usmrćenjem.

Osnovano se sumnja da je 47-godišnjak zatim potaknuo dvojicu 34-godišnjaka i 20-godišnjaka da od istog oštećenika oduzmu torbicu s njegovim stvarima, pa su ga ova trojica, u trenutku dok se oštećenik udaljavao s mjesta prethodnog napada sustigli i primivši ga rukama za ramena srušili na tlo. Osnovano se sumnja da su oštećeniku oduzeli torbicu i predali je 47-godišnjaku.

Sucu istrage Županijskog suda u Puli podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 47-godišnjaka zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka koji je sudac istrage prihvatio i rješenjem odredio istražni zatvor. Dvojici 34-godišnjaka i 20-godišnjaku su rješenjima Odvjetništva naložene mjere opreza zabrane približavanja žrtvi, navodi ODO Pula. (iPress)