Dvadesetjednogodišnji Matteo Ružić iz Zaprešića umro je zbog astmatskog bronhitisa i do tada neprepoznate srčane mane, odnosno mane krvnih žila, rečeno je u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva, gdje su objavljeni rezultati obdukcije koju su proveli stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

"Utvrđeno je da je Matteo preminuo zbog već prethodno postojećeg i poznatog asmatskog bronhitisa i neprepoznate srčane mane, točnije mane krvnih žila, koje su skupnim djelovanjem dovele do smrtnog ishoda, odnosno nagle smrti", kazala je Vedrana Petrovečki iz Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Pojasnila je kako se radi o srčanoj mani koja je postojala od ranije, te da u takvim okolnostima nazočnost liječnika ne bi mogla promijeniti tijek događaja.

Obdukcija je provedena 13. kolovoza, dan nakon što je Matteo Ružić tragično preminuo 12. kolovoza srušivši se na ulici u Zaprešiću, a s preliminarnih izvješćem obdukcije danas je u Ministarstvu zdravstva upoznat i mladićev otac, rečeno je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je da je nakon nalaza obdukcije vidljivo kako sustav Hitne medicinske službe (HMS) u ovom slučaju nije zakazao, podsjetivši kako je rekao će dati ostavku ako se dokaže da je sustav zakazao.

"Kao moralan čovjek koji je u ovom trenutku odgovoran za zdravstveni sustav, od prvog dana sam govorio da, ukoliko se ustanovi da ima odgovornosti, da je zatajio sustav, da ću dati ostavku. Sada se potvrdilo da je sustav funkcionirao i da je u podlozi bila nagla smrt", rekao je Kujundžić.

"Nagle smrti od astme nema, posebice kod mladih ljudi i obično je u podlozi nagle smrti još neka druga bolest, najčešće srčana bolesti, što se nažalost i potvrdilo u smrti pokojnog Mattea Ružića", istaknuo je ministar zdravstva.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba Bujević iznijela je tijek događanja u postupanju HMS, navevši kako je na pozivni broj Hitne 194 poziv za pomoć stigao u 17,25 sati, te da je u 17,30 sati jedini raspoloživi tim iz Zaprešića, Tim 2, bez liječnika, bio na licu mjesta.

Tamo su zatekli osobu na cesti, bez svijesti i bez pulsa, te patronažnu sestru koja je kao slučajna prolaznica zajedno s drugima pokušavala provesti masažu srca mladića. Po dolasku, Tim HMS nastavio je masažu srca, upuhavanje zraka i postavljanja tubusa.

Odmah po dojavi o nesreći, u 17,30 sati o događaju je obaviješten i Tim 1 iz Jastrebarskog, koji se vraćao s intervencije i koji je u tom trenutku bio na Trešnjevci. Tim 1, u kojemu je liječnik, na lice mjesta stigao je u 17,54 sati, odnosno 27,5 minuta kasnije te je nastavio s reanimacijom.

Smrt mladića je službeno konstatirana u 18,22 minute, nakon što pokušaji reanimacije nisu dali rezultati, no medicinski smrt je nastupila unutar nekoliko minuta, rečeno je. "U izvješću Tima 1 stoji kako je pacijent bio cijanotičan, što govori u prilog zastoju srca, te da nije disao, što znači da mu srce nije radilo", naglasila je Grba Bujević.

Ministar Kujundžić ocijenio je kako hrvatski sustav Hitne funkcionira na zavidnoj razini te je po rezultatima u sredini među zemljama EU, no poboljšanja su potrebna i na tome se radi.

Najavio je povećanje broj timova kroz dodatnu eduakciju medicinskih sestara za potrebe hitne medicine te uvođenje paramedikusa.

Ministar zdravstva najavio je i kako će poduzeti korake protiv onih koji su zbog ovog slučaja uznemiravali javnost, te da će o tome nešto više reći u utorak.

"Oni koji su dizali hajku, uznemiravali hrvatsku javnost i hrvatske građane, budeći kod njih nesigurnost, je nešto na što ću dati odgovor, ali sutra, politički i sudski", rekao je.

(Hina)