Djelatnici Postaje pomorske policije Pula danas su u poslijepodnevnim satima spasili iz mora maloljetnog mađarskog državljanina, koji je u moru proveo preko četiri sata te je, u trenutku kada su ga policijski službenici pronašli, bio već na izmaku snaga.

Naime, danas oko 16.25 sati, policija je zaprimila dojavu 48-godišnje rumunjske državljanke da je njen 16-godišnji sin, mađarski državljanin, oko 13 sati otišao plivati na pulskoj plaži Saccorgiana te da se još uvijek nije vratio. Budući da je mladić i prethodnih dana plivao sat do dva, roditelji se nisu odmah zabrinuli, no kako je vrijeme odmicalo, shvatili su da nešto nije u redu te su obavijestili policiju.

Pulska policija odmah je uputila nekoliko svojih djelatnika, koji su zajedno sa spasiocima započeli pretraživati obalni dio. Budući da je dječak već duže vrijeme bio u moru te je svaka minuta bila bitna, angažirano je i policijsko plovilo P-318 koji je u to vrijeme obavljalo druge službene poslove, ali je bilo najbliže mjestu nestanka maloljetnog stranca te je procijenjeno kako je njegov angažman neophodan.

Voditelj ophodne brodice Valdi Bubić i mornar Tomislav Subota u 16.55 sati uputili su se iz Fažanskog akvatorija prema pulskoj plaži kako bi se što prije uključili u traganje za nestalim dječakom.

''Na moru su bili jak vjetar i jake struje, no do lokacije smo došli za dvadesetak minuta te smo odmah započeli traganje za nestalom osobom. Ubrzo smo, nakon svega pet minuta, oko 70 metara od obale, u blizini Zlatnih stijena, uočili jednog mladića'' ispričao je policijski službenik Bubić.

Mladić je plivao dezorijentirano između uvala Soline i Saccorgiana te je već bio umoran i pothlađen pa su mu policijski službenici pomogli da se popne na službeno plovilo i uputili se s njim prema Riječkom gatu. Odmah su ga osušili i ugrijali dekom te su mu dali vodu i ohrabrili ga napomenom da će se uskoro susreti s roditeljima.

''Na Riječkom gatu čekali su nas hitna medicinska pomoć i roditelji koje su tamo dovezli naši kolege iz Policijske postaje Pula. Majka nam je sva u suzama zahvaljivala što smo joj pronašli sina i što je sve u redu'' rekao je policijski službenik Subota i istaknuo kako smatra da su on i njegov kolega samo radili svoj posao, no drago im je da je ova potraga uspješno završila i da su dječaka predali u ruke roditeljima.

Pravovremeno i promptno postupanje policijskih službenika pomorske i pulske policije pokazalo je još jednom da hrvatska policija brine o sigurnosti građana te domaćim i stranim turistima koji borave na Jadranu. Zahvaljujući dobroj procjeni, ciljanoj pretrazi terena i brzom reagiranju policijskih službenika, spašen je jedan mladi život. Policijska uprava istarska zahvaljuje svim djelatnicima koji su sudjelovali u ovom uspješnom trganju za nestalom osobom, uz poruku građanima da mirno spavaju jer naši plavci nastavljaju brinuti o sigurnosti, izvijestila je PU istarska. (iPress)