Jučer tijekom dana, na području Policijske uprave istarske, dogodilo se devet provala u kuće i stanove, od čega četiri na rovinjskom području, dvije na području Pule, dvije u okolici Poreča i jedna u Novigradu. Počinitelji su uglavnom otuđili novac i nakit, a od evidentiranih provala, zbog visine materijalne štete, ističu se dvije provale.

U Uskočkoj ulici u Puli, nepoznati je počinitelj provalio u stan i otuđio novac i dva ručna sata, čime je 41-godišnjeg vlasnika oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. U Ulici Drage Gervaisa u Rovinju, nepoznati je počinitelj provalio u kuću i otuđio novac, čime je 69-godišnju vlasnicu oštetio također za nekoliko desetaka tisuća kuna.

U cilju prevencije kaznenih djela provala i krađa iz stambenih objekata, Policijska uprava istarska preporuča građanima poduzimanje nekih jednostavnih mjera samozaštite, kojima mogu spriječiti ili otežati počinjenje takvih kaznena djela:

zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama, telefonskim sekretaricama ili drugim dostupnim mjestima o tome da ste odsutni iz svog doma,
ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, jer i na taj način dajete poruku da ste odsutni,
novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Također, ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite:

osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež…
govor - dijalekt
ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja,
pravac u kojem je pobjegao

U slučaju da počinitelja niste zatekli u svom domu, odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja. (iPress)