Policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljima, koji su u Puli provalili u dva stana te u kuću u Galižani. Naime, nepoznati je počinitelj u večernjim satima, 7. kolovoza provalio u dva stana u Ulici Monte Giro u Puli te otuđio nakit, čime je oštetio 56-godišnjakinju i 37-godišnjaka za više tisuća kuna.

Idućeg dana, nepoznati je počinitelj, tijekom popodneva, provalio u kuću u Galižani, te otuđio novac, nakit i razne odjevne predmete, čime je oštetio dvije žene u dobi od 60 i 75 godina za nekoliko desetka tisuća kuna.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima.

Kako bi smanjio broj provala u domove i kuće za odmor, Policijska uprava istarska upozorava vlasnike i turiste na poduzimanje jednostavnih mjera samozaštite:

zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata
ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično)
novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima
novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete
spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti prilikom provale
obratite pozornost na nepoznate osobe koje se pojavljuju oko vašeg doma jer počinitelji često prije nego što počine kazneno djelo, obilaze lokacije te se predstavljaju kao turisti u potrazi za apartmanom ili nude usluge masaže ili prodaje raznih predmeta
ukoliko ste odsutni duže vrijeme, zamolite susjede da povremeno provjeravaju vaš stan i prazne poštanski sandučić kako bi se ostavio dojam da ste u svom domu.
Također, ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji su najvažnije. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite:
osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež itd.
govor - dijalekt
ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja
pravac u kojem je pobjegao

U slučaju da počinitelja niste zatekli u svom domu, odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja. (iPress)