Uskok je u petak izvijestio da je pokrenuo istragu protiv šestorice hrvatskih državljana koje se sumnjiči za kaznena djela zločinačkog udruženja i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, od siječnja do lipnja 2018. godine, na području Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi pribavljanja nepripadne imovinske koristi nabavom i prodajom većih količina vatrenog oružja i streljiva kupcima u zemljama članicama Europske unije, objavljeno je na internetskim stranicama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta..

Riječ je šestorici hrvatskih državljana rođenih 1982., 1987., 1961., 1956., 1956. i 1968 godine koje je kazneno prijavio Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Okrivljeni organizator zločinačkog udruženja je, radi prodaje vatrenog oružja i streljiva, u više navrata odlazio na područje drugih europskih država gdje je stupao u kontakt s kupcima oružja i dogovarao uvjete prodaje, navodi se. Nakon toga je drugookrivljeni, po njegovim uputama, oružje i streljivo prevozio u Sloveniju odakle je organizirano njegovo daljnje prevoženje u druge zemlje Europske unije tako da su nabavljali vozila i pronalazili osobe koje će prevoziti vatreno oružje i streljivo do kupaca, naveo je USKOK.

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio je određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, dodaje se u priopćenju.

(Hina)