Bivši čelnik i sadašnji savjetnik Dinama Zdravko Mamić nepravomoćnu je presudu od šest i pol godina zatvora dočekao u BiH, pa je osječki Županijski sud izdao nalog za njegovim uhićenjem, dok je tužiteljstvo najavilo žalbu zbog preblage kazne iako je zadovoljno osuđujućom presudom.

Zdravko Mamić osuđen je zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Mamić je dan uoči objave presude otišao u BiH, odakle je nakon objave presude iz Međugorja poručio da se ne vraća u Hrvatsku i da će se iz Hercegovine "boriti" do pravomoćnosti presude. U prvom komentaru na presudu kazao da se neće pretvarati da nije "zgrožen i konsterniran".

Presudu je nazvao isforsiranom, monstruoznom, podlom i lažnom. Tvrdi da je osječki sud samo prepisao ono što su mu 'napakirali' DORH i Uskok.

"Monstrumi koji su mi napakirali i osudili me neće mirno spavati", kazao je Mamić, najavivši svoje protuodgovor na presudu u vidu "oružja kakvo u Hrvatskoj nije viđeno". No, dodao je da ne misli na oružje iz kojeg se puca. Svima koji su upleteni u njegovo proglašenje krivim biblijski je poručio: "Bože oprosti im, ne znaju što čine".

Obrane Zdravka Mamića i ostalih nepravomoćno osuđenih u Osijeku na zatvorske kazne za izvlačenje novca iz Dinama najavile su žalbe, tvrdeći da je presuda nepravična i nezakonita, dok će se tužiteljstvo žaliti zbog, kako smatraju, blagih kazni.

Za obranu presuda nezakonita; za tužiteljstvo kazne preblage

"Ono što sigurno mogu reći, moje mišljenje je da ova presuda ne samo da nije pravična nego je i nezakonita", rekao je novinarima nakon objave presude Mamićev branitelj Veljko Miljević, najavljujući daljnje pravne korake. Tvrdi također da su u postupku protiv njegovog branjenika sudjelovali neovlašteni tužitelji.

Odvjetnik je rekao da je jutros tražio 'preotvorenje' rasprave jer je DORH priopćenjem naložio da se poduzmu radnje izvida kako bi se istražile činjenice je li bilo nedozvoljenog djelovanja na sud i članove sudskog vijeća.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je kako je Uskok zadovoljan osuđujućim dijelom nepravomoćne presude protiv Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika, ali kazne smatra preblagima, pa će po zaprimanju pismenog otpravka uložiti žalbu na dio presude o kaznenoj pravnoj sankciji.

Nakon izricanja presude Mišković je rekao da sud nije našao niti jednu otegotnu okolnost ni kod jednog okrivljenika, iako se na njih ukazivalo u završnom govoru.

Zamoljen da komentira Mamićevo odsustvo s izricanja presude, Mišković je kazao kako se to može protumačiti isključivo time da se nije imao hrabrosti suočiti s odlukom suda.

Osječki Županijski sud je, temeljem nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao nalog za njegovim uhićenjem i odredio mu istražni zatvor s obzirom da je zatvorska kazna na koju je osuđen dulja od pet godina.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je nakon objave presude da Mamić ne može izbjeći zatvorsku kaznu ako mu ona bude pravomoćno izrečena u Hrvatskoj, jer će je odslužiti u Bosni i Hercegovini, ako Zagreb to zatraži temeljem postojećeg međudržavnog sporazuma.

Hrvatski nogometni savez nije želio komentirati presudu kojom su osuđeni njihovi sadašnji i bivši djelatnici braća Mamić i Vrbanović, dok je Dinamo priopćio da je šokiran odlukom osječkog suda.

Braća Mamić i Pernar u slučaju pravomoćnosti moraju vratiti državi 80 milijuna kuna

Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i poreznik Milan Pernar morat će vratiti državi oko 80 milijuna kuna, koliko su sebi pribavili imovinske koristi.

Budući da je po mišljenju tužiteljstva kaznenim djelima Zdravku Mamiću pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 52,03 milijuna kuna, sud je naredio oduzimanje te koristi u tom iznosu od njega, ali i njegove supruge i kćerke.

Osim novca na popisu imovine koju će u slučaju pravomoćnosti presude oduzeti država su stanovi i garaže, još neke nekretnine poput dviju šuma, brod, te automobil "Bentley" i "Audi".

Iako je tužiteljstvo smatralo da je Zoranu Mamiću pribavljena korist u iznosu od 38,1 milijun kuna, sud je zaključio kako nije nepobitno dokazana tvrdnja tužiteljstva o šteti za državni proračun, te naredio oduzimanje protupravne imovinske koristi, u iznosu od 25,8 milijuna kuna.

Sud smatra da je i prvookrivljeni Milan Pernar također ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna kuna, pa kuća u vlasništvu njegove bivše supruge Tajane Pernar i automobil VW EOS, kao dio protupravne imovinske koristi postaje vlasništvo RH.

Svu protupravnu imovinsku korist okrivljenici su dužni predati u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, a sve okrivljenike sud je obvezao na plaćanje troškova postupka, u paušalnom iznosu od 10 tisuća kuna, dok će se o preostalim troškovima odlučiti naknadno.

(H/iPress)