Navodni mozak razbijenog narko lanca, Stjepan Prnjat, prvoosumnjičeni u policijskoj akciji Nana u kojoj je palo sto kilograma kokaina, pred sudom u Sloveniji kazao je kako se protivi izručenju Hrvatskoj

Hoće li Prnjat biti izručen ili ne, moglo bi se znati krajem idućeg tjedna. Njegov odvjetnik Luka Fabiani kazao nam je da je Prnjat iznenađen sumnjama koje mu se stavljaju na teret, kao i "medijskom hajkom" koja se protiv njega u Hrvatskoj.

"Za sada još niti jedanput nije bio suočen s konkretnim optužbama koje mu se stavljaju na teret. Zbog toga se odlučio da u ovo vrijeme neće iznositi obranu te se brani šutnjom. Ali kada mu malo bolje bude objašnjeno, onda će i on sam iznijeti obranu", ekskluzivno za RTL izjavio je Prnjatov odvjetnik Luka Fabiani.

Pred sudom u Ljubljani protivio se izručenju Hrvatskoj, jer smatra da neće imati pravedno suđenje. 

U ćeliji ljubljanskog pritvora nije sam jer je situacija kao u hrvatskim pritvorima. A Prnjatove usporedbe s Pablom Escobarom - prenio mu je odvjetnik koji j erekao da se njegov klijent protivi takvom nadimku.

Konferenciji za medije u subotu u povodu međunarodnog kriminalističkog istraživanja kodnog naziva "NANA" uz predstavnike hrvatske policije, nazočili su predstavnici DORH-ova Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Carine, te predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i DEA-e.

Sto kilograma kokaina, koji je policija prije nekoliko dana zaplijenila u riječkoj luci, bio je pakiran u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriven među dvije tone metalnog otpada, a otkriven je zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa, objavio je MUP u subotu na konferenciji za novinare.

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegovog prijevoza do koordinorane akcije uhićenja u četriri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu.

Hrvatska policija u akciji kodnog naziva NANA surađivala s američkom agencijom DEA, Europolom i policijama iz Njemačke, Austrije, Slovenije te Nizozemske, Italije, Paname, Španjolske i Kolumbije.

Istraga je počela početkom 2017. kad su carinici u redovitom profiliranju rizika u kontejnerskom prometu zapazili nelogičnosti i mogućnost krijumčarenja droge, a rezultirala je razbijanjem kriminalne ćelije balkanskog kartela i uhićenjem pripadnika kolumbijskog kartela.

U rujnu i prosincu 2017. uhićene su četiri osobe, dok je 7. ožujka ove godine uhićeno sedam osoba, pet hrvatskih državljana, jedan španjolski, odnosno kolumbijski državljanin i jedan nizozemski.

Uhićeni su koordinirano na području Rijeke, Zagreba, Malog Lošinja, Njemačke, Nizozemske i Slovenije. Hrvatska je već putem europskih uhidbenih naloga zatražila izručenje uhićenih u drugim zemljama.

Od početka akcije uhićeno je više pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, a osim sto kilograma kokaina zaplijenjeno je 140 kilograma marihuane, 55 tisuća eura i 70-ak tisuća kutija cigarata.

Droga je bila skrivena u pravokutnim paketima, oblijepljenim gumenom vrpcom i dodatnim zaštitama kako bi se spriječila mogućnost detekcije. Metalni spremnici bili su hermetički zatvoreni, obloženi olovom i jutenom krpom. Način skrivanja droge pokazuje visoku razinu organiziranosti.

Dražen Rastović iz uprave kriminaliteta droga rekao da su još na početku akcije prepoznali važnost tog slučaja jer su se u dokumentaciji pojavile osobe koje su bile predmet policijskog interesa više od deset godina.

S obzirom da su pripadnici kriminalne organizacije surađivali s kriminalcima iz drugih zemalja, hrvatska policija pomoć je zatražila od drugih policija i agencija.

Ataše Ureda DEA-e u Hrvatskoj Matthew Fhilman rekao je kako poduzimaju sve da zaustave aktivnosti međunarodnih kriminalnih organizacija. Organizacija koja je razbijena u akciji NANA vrlo je složena jer se, kazao je, stalno razvija i mijenja taktiku.

"Ovo nije kraj operativne akcije, tu ima još dosta posla za odraditi, surađivat ćemo i s državama koje nisu spomenute kako bi prikupili dovoljne dokaze za ozbiljan kazneni postupak i dugogodišnje kazne zatvora koje bi trebale uslijediti. I na kraju vidite i sami, pored svih država koje sam nabrojio, ovo krim istraživanje je provedeno uz veliku potporu centra Europol", rečeno je na konferenciji.

 USKOK je na svojim stranicama objavio kako se istrage provode protiv šestorice hrvatskih državljana (1971., 1959., 1975., 1979., 1968., 1967.), dvojice nizozemskih državljana (1960., 1975.) i španjolskog državljanina (1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

U Rijeci, Zagrebu, Malom Lošinju te u Frankfurtu, Amsterdamu i Ljubljani su izvršena uhićenja. U Hrvatskoj je ukupno uhićeno 11 osoba.

Među njima je pet Hrvata. Neslužbeno, riječ je o 59-godišnjem trgovcu, 43-godišnjem kriminalistu i njegovom 39-godišnjem bratu, te 50-godišnjem vozaču i 56-godišnjem prometnom tehničaru.

(H/iPress)