Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je Uskoku na doradu vratilo optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche u tzv. aferi dnevnice, nakon što je obrana zatražila da se iz spisa izdvoji grafološko vještačenje Sauchinih potpisa koje smatraju nezakonitim.

"Vijeće je odlučilo da su vještačenja protiv kojih smo iznosili prigovore nedostatna, odnosno nevaljana. Zbog tih vještačenja optužnica se vraća Uskoku koji treba provesti potpuno novo vještačenje, po novim vještacima", kazao je Sauchin odvjetnik Darko Maržić.

Pojasnio je da su prigovori obrane bili da je prvo vještačenje preovedeno u prekratkom roku "u kojem se vještaci nisu mogli na vrijeme, savjesno i stručno primiti svakog od 200 ili više potpisa koje su imali za vještačenje".

"Nikada ni jedno vještačenje nije bilo gotovo u roku od 24 sata osim tog. Drugi prigovori su bili da vještaci nisu uzeli u obzir, u mjeri u kojoj su to morali, da se radi o gotovo identičnim spornim potpisima, a nitko od nas se ne može 100 ili 200 puta potpisati na identičan način", kazao je Maržić.

Saucha: Uopće nisam zadovoljan što sam ovdje

Saucha je rekao da nema ništa dodati riječima njegova odvjetnika. "Nisam zadovoljan što sam ovdje uopće, ali sam zadovoljan s ovim što je danas rezultat optužnog vijeća", kratko je prokomentirao Saucha.

Uskokov tužitelj Krešimr Ostrogonac rekao je da sud optužnicu vratio Uskoku s obrazloženjem da je dosad provedeno vještačenje MUP-ovog centra na kriminalistička vještačenje Ivan Vučetić nejasno. Uskok je stoga dobio mjesec dana za novo vještačenje i podnošenje optužnice.

"Obrana je predložila upravo ovakav prijedlog s tvrdnjom da je nalaz i mišljenje Centra za kriminalistička nestručan i nelogičan. Međutim obrana je takav isti prijedlog predložila i tijekom istrage, a sudac istrage je odlučio da nije potrebno novo vještačenje, a samim tim i da je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja zakonit, logičan, stručan itd. Ovo vijeće na temelju istih činjenica... donosi potpuno drugačiju odluku. Ja sam pravnik, neke stvari mogu razumjeti, ali moja pravna znanja nisu dovoljna da bih razumio ovakvu odluku i očito bih trebao imati nekih drugih znanja da ju razumijem", kazao je tužitelj.

Uskok: Dovoden u pitanje rad Centra za kriminalistička vještačenja

Dodao je i da se ovom odlukom dovodi u pitanje i rad Centra za kriminalistička vještačenja što do sada nije bio slučaj.

Na najavu obrane Sauchine suoptuženice Sandre Zeljko da će tražiti vještačenje njene raspravne sposobnosti Ostrogonac je kazao da je ona vještačena i tijekom istrage kada je "utvrđena njena raspravna sposobnost".

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaj.

No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

U optužnici koju je Uskok podigao u prosincu prošle godine Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

(Hina)