Bujska je policija dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su dvojica slovenskih državljana u dobi od 41 i 43 godine počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Naime, 5. ožujka oko 20 sati, policijski službenici su u mjestu Kremenje zaustavili dva vozila slovenskih registarskih oznaka. Automobilom Kia upravljao je 41-godišnjak, a u vozilu su se nalazila četvorica tražitelja azila, 22-godišnji turski državljanin i trojica maloljetnih turskih državljana. Automobilom Fiat upravljao je 43-godišnjak, a u vozilu su se nalazila četvorica turskih državljana, i to dvojica 18-godišnjaka, 20-godišnjak i 39-godišnjak, za koje je utvrđeno da u putovnicama imaju istrgnutu po jednu stranicu te da su u Hrvatsku ušli nezakonito iz Srbije.

Radi sumnje da su iz koristoljublja pomogli stranim državljanima u nezakonitom kretanju i boravku u Hrvatskoj, dvojica slovenskih državljana su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 6. ožujka u večernjim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske. Turski državljani su prekršajno sankcionirani zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o strancima, odnosno prekršaja iz Zakona o Schengenskim granicama, a protiv četvorice koji su istrgnuli listove iz putovnica, podnosi se kaznena prijava radi sumnje da su počinili kazneno djelo krivotvorenje isprave. (iPress)