- Policija je istragom automobila koji je namjerno zapaljen u Rovinju stigla do zanimljivog arsenala oružja u Kanfanaru. Pronašli su dvadeset ručnih bombi, upaljač ručne bombe s detonatorom i metalno tijelo ručne bombe sa eksplozivnim metkom, MGV 176 strojnicu, spremnik i prigušivač za strojnicu, dvije bajunete, četiri elektronske sklopke s tajmerom, dva okvira za pištolj, čistilicu za pištolj, vježbovni satni upaljač, dvije detonatorske kapisle, dva sporogoreća štapina, oko sedam kilograma raznog eksploziva te 489 komada različitog streljiva.

- Rovinjska je policija provela kriminalističko istraživanje izazivanja požara na vozilu, u sklopu kojeg je pronađena veća količina različitog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava te je rezultate tog istraživanja na konferenciji za medije, održanoj danas u prostorijama Policijske uprave istarske, predstavio načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Matika.

''Policija je utvrdila sumnju da je 32-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, a da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te poticanje na počinjenje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom'' rekao je Matika.

Starijeg muškarca se sumnjiči da je nagovorio i potaknuo 32-godišnjaka da 24. veljače oko 1.10 sati, u Ulici San Marko u Rovinju, otvorenim plamenom izazove požar na vozilu Fiat, pulske registarske oznake, u vlasništvu 31-godišnjaka.

Policijski službenici obavili su pretragu automobila, kojeg koristi osumnjičeni 32-godišnjak te su u njemu pronašli tri spremnika za gorivo, dalekozor za noćno gledanje, fotoaparat i masku za varenje. Pronađene predmete oduzeli su od počinitelja i priveli ga u policijsku postaju. Za vrijeme boravka u prostoriji za zadržavanje, 32-godišnjak je oštetio vrata prostorije, čime je oštetio Ministarstvo unutarnjih poslova za zasad neutvrđen iznos.

Policijski službenici obavili su i pretragu doma 54-godišnjaka iz Kanfanara, zajedno s djelatnicima Odjela protueksplozijske zaštite i psom za detekciju eksploziva, s obzirom da je postojala sumnja da muškarac posjeduje eksplozivne tvari i zabranjeno oružje.

Prilikom pretrage, policijski službenici pronašli su 20 ručnih bombi, upaljač ručne bombe sa detonatorom i metalno tijelo ručne bombe sa eksplozivnim metkom, MGV 176 strojnicu, spremnik i prigušivač za strojnicu, dvije bajunete, četiri elektronske sklopke s tajmerom, dva okvira za pištolj, čistilicu za pištolj, vježbovni satni upaljač, dvije detonatorske kapisle, dva sporogoreća štapina, oko sedam kilograma raznog eksploziva te 489 komada različitog streljiva.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 28. veljače u večernjim satima u pritvorsku jedinicu PU istarske priveden je 32-godišnjak, dok je 54-godišnjak priveden 1. ožujka u večernjim satima. (iPress)