Čak 19 vozila sudjelovalo je u lančanom sudaru u ponedjeljak ujutro oko 7 sati na nadvožnjaku preko autoceste u Slavonskom Brodu, lakše je ozlijeđena trudnica, a prema prvim rezultatima istrage sumnja se da su uzrok nesreće klizak kolnik i vožnja neprilagođena uvjetima na cesti.

Policijska uprava brodsko-posavska još utvrđuje sve okolnosti nesreće.

Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić potvrdila je da je, prema trenutno raspoloživim podacima, nesreća prošla bez težih posljedica za vozače i putnike u vozilima.

"Pravo stanje znati će se po okončanju istrage, trenutno je samo jedna osoba prijavila da je u nesreći zadobila lakše tjelesne ozljede", rekla je Nujić te potvrdila da se radi o trudnici.

Vezano uz tu nesreću, konferenciju za novinare održalo je i Poduzeće za ceste (PZC) Slavonski Brod zaduženo za održavanje dionice ceste na kojoj se jutros dogodila prometna nesreća.

Jutros smo izašli na mjesto nesreće i utvrdili da je u tom dijelu Slavonskog Broda bilo izrazito maglovito, u drugim djelovima grada kolnici su bili uglavnom suhi. Na nadvožnjaku prilazne rampe su bile vlažne, ali nisu bile zaleđene. Čitav prostor nadvožnjaka bio je zaleđen. Taj fenomen je poznat. Zakonodavac je predvidio postavljanje znakova, koji su i postavljeni na južnom i sjevernom prilazu. Da su se vozači pridržavali, uočili znakove, nesreća se ne bi dogodila. Naš je stav zasad da nismo krivi, rekao je voditelj tehničkog odjela i održavanja u PZC-u Ivica Vuletić i dodao da PZC čeka nalaze policijskog očevida.

Vuletić kaže kako je ta dionica ceste tretirana dan ranije i da je kolnik zaleđen u kratkom vremenskom razdoblju na što se nije moglo utjecati.

"Mi smo dan ranije, u poslijepodnevnim satima, odradili tretiranje ceste. Međutim, tada su kolnici već bili djelomično suhi, pogotovo prostor nadvožnjaka koji je podložan intenzivnijem vjetru. Vjerojatno je vjetar zbrisao sol s kolnika. U jutarnjim satima pojavila se magla i kondenzacija na kolniku", rekao je.

Izrazio je žaljenje zbog lančanog sudara.

"Žao nam je što je do toga došlo. U Slavonskom Brodu je 6-7 nadvožnjaka. Ne postoje metode kako bi sol nanijeli na suhu cestu, jedino da smo je tretirali baš u trenutku kad je počelo zaleđivanje. To je nemoguće, lokacija je od 300 metara na prostoru od 1600 kilometara", rekao je.

PZC Slavonski Brod održava kategorizirane prometnice na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijelu Sisačko-moslavačke županije, te nekategorizirane prometnice u Slavonskom Brodu.

(Hina)